Ugens kamp: Michael Maze - Wang Hao fra VM 2005.

Som et nyt indslag her på btexinfo.dk vil I - udover ugens tip - også kunne finde UGENS KAMP.

Hvis man - enten som spiller eller træner - ønsker at få en lidt større forståelse for spillet (teknisk og taktisk) på det allerhøjeste niveau, kan man finde masser af inspiration på youtube, hvor der efterhånden ligger uanede mængder af bordtennisvideo.

Der findes masser af highlight-videoer, hvor man har samlet de bedste dueller fra enkelte kampe, som er meget underholdende og nemme at gå til. Men hvis målet er at forbedre sin "bordtennis-forståelse", kan det anbefales at finde videoer af hele kampe, så man kan få en bedre forståelse for de enkelte spilleres måde at bygge spillet op på - og alle de "små points", som ofte er mere vigtige for det endelige resultat end de lange flotte dueller.

Hver uge vil vi linke til en god - og ofte klassisk - kamp mellem nogle af verdens bedste spillere. Vi vil selv komme med nogle forslag til ting, som I kan holde øje med mens I ser kampen, men håber at nogle af jer også vil dele jeres betragtninger i kommentarfeltet, så vi alle kan blive endnu klogere på verdens hurtigste og sjoveste spil.

Vi starter op i denne uge med en sand klassiker:

Michael Maze's 1/8-finale mod kinesiske Wang Hao ved VM i 2005 i Shanghai.

Wang Hao var på det tidspunkt nr. 3 på verdensranglisten og storfavorit mod Maze, men det var vores danske stjerne heldigvis ligeglad med.

Ting, som man kan lægge mærke til:

Maze's server:
Wang Hao vil normalt gerne returnere med sit utroligt stærke baghåndsflip, så han kan sætte modstanderen under pres fra starten af bolden. Maze's gode server - især hans fejlskru-serv mod forhåndssiden og midten - er svære for Wang Hao at returnere med baghånden, så derfor bruger han stort set kun sin forhåndsretur, som ikke er helt så stærk.

Især Wang's forhåndsflip er en lille svaghed (ikke specielt aggressivt eller godt maskeret) og derfor ser det også ud til at Maze server en del fejl-over- eller fejl-uskruede server mod forhånden eller midten, som Wang har svært ved at lægge gode returer på:

- Enten prøver han (Wang) 'at spille bolden kort tilbage, hvilket giver en del halvhøje returer, som Maze let kan dræbe med forhånden.
- Eller også flipper han lidt ”løst” ud til Maze, som er forberedt på dette og også her kan svare igen med et hårdt angrebsslag – igen primært med forhånden.
- Hvis serven bliver halvlang, er den ofte lige præcis så kort at Wang ikke kan komme til at åbne hårdt og så er scenariet stort set det samme som ved flippet ovenfor.

Maze formår altså gennem sin servetaktik både at fjerne én af Wangs største styrker – samtidig med at han giver sig selv rigtig gode muligheder for at angribe med høj kvalitet direkte efter sin egen serv.

Maze's returer:
En af Maze's største styrker er hans evne til at lægge korte returer (med høj kvalitet) på modstanderens server pga. hans fantastiske boldføling og evne til at ”se” eller ”læse” modstanderens skru.

Den styrke bygger han generelt sit spil op omkring i modstanderens serv – og det gør sig også gældende hér:

Plan A: Maze spiller bolden kort, indtil modstanderen kommer til at spille en dårlig kort retur, som kan dræbes eller spiller en lang retur (stik eller flip), så Maze kan komme i angreb først.

Variation: Maze spiller på serven/modstanderens korte retur en meget hurtig lang og aggressiv retur, hvorefter han med det samme springer ud og forbereder sig på at loope igen på modstanderens åbning.

Det virker måske som et meget simpelt system, men fordi Maze har så stor kvalitet i de enkelte slag (både korte og lange) og derudover har en masse små taktiske variationsmuligheder, som han kan bruge til at dominere spillet over bordet, fungerer det altså rigtigt godt for ham – også på det allerhøjeste niveau.

Ballonforsvar:
Lidt usædvanligt vinder Maze stort set alle de bolde, hvor han går tilbage og spiller ballon i forsvar. Det kan der være flere grunde til.

Dels kvaliteten af ballonboldene selv (skru, højde, længde), men også Maze's tålmodighed: i stedet for at prøve et eller andet vanvittigt svært modangreb som f.eks. at loope hårdt igen med baghånden, der alligevel kun lykkedes én ud af ti gange, spiller han bolden på bordet indtil Wang forivrer sig og laver fejl eller han (Maze) kan loope ”sikkert” igen med forhånden.

Det spiller selvfølgelig også ind at Wang efter at have tabt de første ballondueller bliver mere og mere usikker og stresset, når Maze trækker sig væk fra bordet. Wang's højde (ca 170 cm), hans batfatning (penholder) og hans kinesiske forhåndsbelægning er også faktorer, som gør det relativt svært for ham at få dræbt Maze's ballonbolde sikkert og effektivt.

Maze's evne til at spille gode slag”ude af balance”:
Hvis man kigger lidt nærmere på kampen og ikke mindst slow-motion-optagelserne, er det tydeligt at se at Maze i ret mange situationer står mere eller mindre skidt til boldene, så han er nødt til at vride eller strække sin krop på helt ekstreme måder, hvoraf nogle nogle nærmest virker direkte helbredstruende grin

Det er i sådanne situationer at mange spillere laver fejl og dermed taber pointene, men her lykkedes Maze altså relativt ofte med ikke bare at spille bolden på bordet, men gennem sin fantastiske boldføling/”hånd” faktisk at spille et slag med god kvalitet (f.eks. med lidt "ubehagelig" sideskru). Denne evne til at holde liv i eller vinde bolde, som ellers normalt ville være tabt, kan være dét, der gør forskellen på sejr og nederlag i en tæt kamp. Og hvis man kigger på antallet af bolde, som Maze vinder ”ude af balance” på forhåndsloop fra baghåndssiden/albuen og dybt ude i forhånden (med krydsskridt), kan man måske få en fornemmelse for hvor stor en forskel, det helt konkret gjorde i kampen mod Wang.

Hvad tænker du?
Det var så mine betragtninger til denne første udgave af UGENS KAMP, men der er helt sikkert mange flere ting, som man kunne have kigget på - og nævnt - i stedet for.

Så hvis du efter at have kigget på kampen selv har gjort dig nogle observationer, som du vil dele med alle os andre, eller hvis du skulle have spørgsmål til kampen eller noget af det jeg har skrevet, så brug endelig kommentarfeltet nedenfor.

Relaterede Artikler

Jesper Steffensen

Kommentarer

    Der findes ingen kommentarer til denne artikel.

Skriv kommentar

Commenting is not available in this channel entry.